Kom på forkant af kravene om analyse af ladestationer

Med den enorme fokus på elbiler i det danske samfund dukker der ladestandere op overalt i det offentlige rum.

Med den enorme fokus på elbiler i det danske samfund dukker der ladestandere op overalt i det offentlige rum. Endnu er der ikke regulering af markedet eller krav om løbende sikkerheds- og funktionstest – men det skal nok komme. HIN er med ladestations-analysatoren, FV350 fra Fluke til kommende krav og eventuel lovgivning på området

Af Claus Høltzermann, produktspecialist, HIN A/S

Det er blevet meget let at være elbil-ejer i Danmark og ikke mindst i bymiljøerne, hvor der er P-pladser til elbiler med ladestandere i et hastigt voksende omfang. Det baner vejen for et gennembrud for de elektriske køretøjer, og det er yderst bekvemt, at der er type-1 og type-2 ladestandere på snart sagt hvert gadehjørne og på store ladepladser langs de danske motorveje. Men fluen i suppen er den hidtidige mangel på krav fra det offentlige om sikkerhedstest og regulering. Det skal dog uden tvivl nok komme, men der er ingen grund til, at der skal komme lig på bordet, før en regulering af markedet for ladestandere bliver en realitet:

HIN’s populære agentur for test- og måleudstyr, Fluke, har nemlig med deres FEV350 lanceret en analysator, der let og enkelt giver elektrikere og installatører adgang til at udføre sikkerheds- og funktionstest af ladestandere. På den måde kan Fluke FEV350 foregribe de regulatoriske krav, og de virksomheder, som opstiller ladestandere kan være sikre på, at installationen – uagtet effektniveau i AC-forsyningen - fungerer efter hensigten.

FEV350 er desuden så enkel af anvende, at ejere af selv ganske store antal ladestationer ret let kan sikre sig, at der bliver udført regelmæssige check af de enkelte ladestandere som forebyggende vedligehold. Der styrker også tilliden til ladestanderne og energileverandørerne, at man kan være sikker på, at standerne fungerer, når man har brug for at lade sin elbil op. Der skal ikke mange dårlige oplevelser fra ét selskab til, før man vælger et andet. Men den situation kan energiselskaberne – og de folk der servicerer ladestanderne – undgå med brugen af FEV350.

”Analysator” snarere end ”tester”

FEV350 er en komplet løsning til sikkerheds- og ydelsestest af AC-ladestationer til elektriske køretøjer med type 2- eller type 1-stik. Instrumentet er designet til teknikere, der skal udføre og dokumentere flere tests hurtigt og effektivt uden at have flere værktøjer med sig. Og så er FEV350 strengt taget mere en ”analysator” end en ”tester” på grund af den omfattende funktionalitet, instrumentet har indbygget.

Løsningen understøtter Flukes TruTest EV opladnings-softwaremodul til dokumentation og rapportering, og FEV350 kan sammen med TurTest EV udføre disse målinger:

  • PE- (beskyttende) jording pre-test, for at sikre, at der ikke er nogen farlig spænding til stede.
  • Visuel inspektion
  • 30 mA RCD + 6 mA RDC-DD trip-test
  • Nominel spænding + fasesekvens
  • Automatisk kontrolpilot (CP) med kurveformanalyse, nærhedsstyring og fejltestning.

Yderligere relevante målinger som jordforbindelse, isolation og sløjfe/linieimpedans kan opnås med  Flukes kompatible multifunktions-installationstestere til installationscertificering/inspektion via en trådløs Bluetooth forbindelse, hvilket sikrer en let og enkel analyse af alle parametre i en given ladestation, så analyserne kan udføres fuldt ud i overensstemmelse med IEC/EN 61851-1 og IEC/HD 60364-7-722.

God hjælp igennem analysen

En væsentlig kvalitet ved brugen af Fluke FEV350 er, at instrumentet kan give brugeren en entydig ”pass/fail”, så en elektriker eller installatør ikke er i tvivl om, hvorvidt en AC-ladestander fungerer eller ej. Brugen af et rigeligt stort og informativt display i instrumentet giver desuden brugeren en god vejledning i, hvordan måletekniske- eller inspektionsopgaver skal udføres.

Et eksempel er den visuelle inspektion, der potentielt godt kunne være en kilde til fejl, hvis man følger et almindeligt stykke papir. Med FEV350 bliver brugeren guidet igennem de punkter, der skal undersøges, og man kvitterer med ”flueben” på instrumentet, før menuen guider én videre til næste punkt. Intet er selvfølgelig fuldstændigt sikkert i denne verden, men kombinationen af menustyring og en guide/wizard hjælper i høj grad til sikre resultater.

Netop pass/fail-funktionen og menustyringen igennem et testforløb gør FEV350-analysatoren nem og let at bruge, så en komplet analyse af en ladestation er udført på få minutter. TruTest softwaren til rapportgenerering er desuden supporteret af ledningsdiagrammer og infoskærme, som letter en problemfri integration. FEV350 leveres i en arbejdstaske med stik/adapters til både type 1- og type 2-ladestationer, og dermed kan man med en minimal indsats sikre sig, at opstillede ladestandere er sikre at anvende for ejere af elbiler og desuden fuldt funktionelle. Det er – nævnt igen – en glimrende måde at imødegå eventuelle fejl og mangler i ladeinfrastrukturen, før der opstår regulatoriske krav, og dermed en genvej til tilfredse kunder.

FEV350 fås i flere forskellige versioner afhængigt af geografisk anvendelse og ønskede funktioner, og HIN står naturligvis til rådighed for yderligere rådgivning om brugen af den fine nye Fluke-analysator.

Sikkerhed i - og funktion af – AC-ladestationer til elektriske køretøjer er let at dokumentere som ”i orden” med alt-i-et værktøjet, der er sikkert, bærbart og nemt at bruge. 

Tekniske specifikationer

Claus Høltzermann
Claus Høltzermann
Salgskonsulent

Kontakt for rådgivning

I løbet af en imponerende karriere på 16 år har Claus Høltzermann dedikeret sin ekspertise til salg og teknisk support inden for måleinstrumenter i Danmark. Hans omfattende erfaring inkluderer betydningsfulde engagementer med velrenommerede brands som Fluke og specialiserede instrumenter. Claus har tilegnet sig en dybdegående indsigt i branchen, som han ivrigt deler med sine kunder.